dilluns, 24 de març del 2014

L'educació dels nens. Lectures i llibres

Quin pare quan veu escrit aquestes paraules se sent interessat a llegir tot el text? Penso que tots; perquè avui en dia, l’educació dels nostres fills, el seu desenvolupament com a persones, la felicitat i la integració dins de la societat, interessa a tothom. Com podem ajudar-los a aconseguir tot això, són coses que ens preocupen, perquè volem tot el millor per a ells.

Aprenentatge, és un procés a través del qual s’adquireixen habilitats, coneixements, conductes i valors. Però no vull parlar de les teories dels grans psicòlegs i estudiosos com són Wallon, Vigotsky, Piaget, Freud… En aquest món en què vivim, el temps és molt important i el treball ens ocupa la major part, per la qual cosa, vull recomanar alguns autors i llibres que jo trobo interessants:

"Leyendo"“Tots els nens poden ser Einstein”  i “Aprenent a ser feliç” de Fernando Alberca de Castro (Córdoba1966), llicenciat en filosofia i lletres, doctorat en psicologia, màster oficial en neuropsicologia i educació, màster de direcció de centres educatius i Premi Hoy de Ensayo 2013.
Qualsevol pare pot trobar les claus que porten els nostres fills al màxim de la seva capacitat. Fernando Alberca planteja una sèrie de pautes i exercicis pràctics perquè els nens i adolescents incrementin la seva capacitat intel·lectual. Pautes per ensenyar els nens a pensar adequadament, perquè adquireixin l'habilitat de resoldre problemes, perquè practiquin la creativitat intel·lectual i perquè adquireixin la motivació necessària i creguin en ells mateixos.[1]

“Llegir per a créixer” i la col·lecció infantil “Els llibres de Marc i Andrea” de Joan Carles Girbés (Carcaixent, 1974), llicenciat en periodisme i màster en Gestió Cultural.

Aquests són llibres per millorar el rendiment acadèmic dels xiquets. Ens dóna estratègies pràctiques per fomentar l’hàbit de lectura. A més, la col·lecció de “els llibres de Marc i Andrea” tracten de reforçar mitjançant la lectura dels xiquets l’aprenentatge dels números, formes i hàbits diaris. Són uns llibres molt ben il·lustrats que ajuden al foment de la lectura entre els més petits de casa.

També vull recomanar un llibre de contes que parla de les emocions i es diu “Contes amb sentiments” de l’escriptora Begoña Ibarrola (Bilbao, 1954)  llicenciada en Psicologia i Màster en Musicoteràpia.

Aquest últim és molt important per a l’educació emocional i el desenvolupament de determinades competències emocionals com són la consciència emocional, la regulació emocional o l’empatia entre d’altres. Està demostrat que les emocions incideixen en els processos d’aprenentatge i tothom, famílies i mestres, ens interessa cada vegada més educar persones de forma integral. [2]

El fet de recomanar la lectura de contes és degut al fet que quan jo era petita la meva mare totes les nits em llegia un llibre i crec que contar contes és un art que millora la comunicació entre pares i fills i consisteix a canviar de veu, gesticular, fer pauses abans dels moments de tensió, mirar als ulls, inventar finals... Amb el conte, el nen aprèn a distingir quines són les seves emocions, quins valors ha de desenvolupar, quines conseqüències porten les diferents formes de comportar-se i transmeten valors sense ser lliçons, ensenyen sense donar consells, i orienten i guien al lector.

Per acabar, recomano unes altres webs d’interès perquè pugueu donar una ullada:



[1] http://www.angleeditorial.com/tots-els-nens-poden-ser-einstein-290
[2] http://www.llegircruilla.cat/2013/04/begona-ibarrola-limportant-es-coneixer-nos-per-saber-de-quin-tresor-disposem/

Autora: Mònica Miralles Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada