dijous, 27 de març del 2014

Què hi ha d'innat i què hi ha d'adquirit en el comportament dels nens?

En primer lloc abans d’aprofundir en el debat sobre que hi ha d’innat i d’adquirit  en el comportament dels nens, hem d’anar temps enrere. Aquest tema ha donat molt a parlar. Al llarg de la història, aquest debat ha estat dividit pels genetistes i els ambientalistes, cadascun amb punts de vista diferents.
"Niños del Gran Circo Italiano"
Els primers creuen que l’herència determina les capacitats potencials d’un ésser humà i n’estableix els límits. Aquests parteixen de la hipòtesi  que les conductes o comportaments provenen de la informació que es troba en el codi genètic. Quan parlem de comportaments innats ens referim al conjunt de respostes espontànies heretades durant el desenvolupament de l’embrió. Aquestes no s’aprenen, són transmeses de pares a fills. Aquestes podrien ser per exemple: el temperament, els defectes o qualitats físiques, etc.

Podríem afirmar que els dos punts de vista comparteixen una part de raó. Estaríem parlant d’una interacció entre allò que és innat i allò que és adquirit. La base genètica, és a dir, els gens no són suficients per determinar de manera precisa el desenvolupament de l’individu. Els factors ambientals, les experiències poden modelar el  comportament. Però la dificultat d’aquesta teoria és saber com i quan es desenvolupa aquesta interacció.En canvi els ambientalistes veuen a un ésser humà com una esponja que absorbeix la informació del seu entorn. Creuen que el desenvolupament d’aquest individu és la suma de les interaccions d’aquest amb l’entorn a través de l’aprenentatge. El comportament adquirit  són les respostes adquirides al llarg de la vida un nen. Aquest comportament és fruit de l’experiència i es transmet per mitjà de l’educació i l’aprenentatge. Alguns dels autors que defensen aquest pensament han realitzat experiments per demostrar que l’ambient és el responsable de la conducta, alguns d’ells són Albert Bandura que va demostrar que mitjançant l’observació els infants aprenien noves conductes.1



Webgrafia:
http://agora.educat1x1.cat/iesreguissol/moodle/mod/resource/view.php?id=1911&redirect=1.
http://www.monografias.com/trabajos92/la-psicologia-ambiental/la-psicologia-ambiental.shtml#educaciona 

Autora: Xènia López Mas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada